1. Kutatások eredményei HAZAHÍVÓ PROGRAMOK

Talán a legnehezebb dolog, hogy azokat a fiatalokat, akik már valamilyen ok miatt elmentek vissza lehessen csábítani a településre. Nyilvánvaló, hogy a 4 pontban említettek mind támogatják a visszaköltözést is.

A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy hatékonyan csak abban az esetben lehet tenni a fiatalok helyben maradásáért, ha ezt szektorközi feladatnak tekintjük. A fenti okokat elemezve mindegyik megoldása több szereplőn múlik és az egész problémacsomag csak komplexitásában kezelhető. Hangsúlyos szerepe van az önkormányzatoknak, a munkaadóknak, az oktatási és kulturális intézményeknek, az egyházaknak és szervezeteiknek, valamint a településen működő fiatalokkal foglalkozó ifjúsági civil és nonprofit szervezeteknek.

Az ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek felelőssége épp ezért nemcsak abban áll, hogy közösségeket, programokat szerveznek, hanem abban is, hogy felhívják az érintettek figyelmét a fiatalok problémáira és kezdeményezniük kell a megoldások keresését, a fiatalok és a döntéshozók, valamint a lehetséges további szereplők közötti párbeszédet. A tudatosan a fiatalok jelenéről és jövőjéről gondolkodó önkormányzatok működtetnek ifjúsági kerekasztalt, ahol a fiatalokkal kapcsolatos szereplők rendszeresen találkoznak, rendelkeznek települési ifjúsági koncepcióval és ifjúsági cselekvési tervvel. Ezek a dokumentumok részletesen meghatározzák a rövid és középtávú feladatokat. Amennyiben ilyen még nincs a településen, ezt is kezdeményezni kell. Ehhez azonban érdekképviseletre felkészült, ifjúságpolitikában elkötelezett, megerősödött, stabilan működő civil szervezetekre van szükség.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox