1. cof

    cof

    2019. 10.25. Tanulmányút Zilah

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések, Ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés az egykori Partium területén című pályázat Tanulmányút I. elnevezésű programeleme során hazai és határon túli szakemberek találkozójára került sor 2019. október 25-én a romániai Zilahon az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) épületében, a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület szervezésében.

Az EMKE épülete a vendéglátó Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (SZIT) székhelyeként is szolgál, abban rendszeresen tarthatja rendezvényeit. Az összejövetel célja, hogy a résztvevő hazai szakemberek megismerjék a SZIT által a közelmúltban és jelenleg is végzett, a fenti pályázat felhívásához, és az elkészített szakmai tervhez illeszkedő, releváns jó gyakorlatokat, és a helyszínen tájékozódjanak a partnerszervezet céljairól és működéséről. Papp Lajos Levente részletesen beszámolt a SZIT, mint szilágysági magyar ifjúsági ernyőszervezet tevékenységéről. Szilágy megyében területileg a magyarság szétszórtan, nem egy tömbben lakik, ezért a folyamatosan kapcsolattartás, kommunikáció és a rendezvények szervezése elengedhetetlen a közösség fejlesztése és összetartozása érdekében. A szervezet folyamatosan keresi és népszerűsíti a fiatalok között azokat a pályázatokat, amelyek a megyében, a Partiumban vagy Erdélyben tanulási, munka és továbbképzési lehetőséget adhatnak. Máig nagy probléma a Nyugat-európai országok elszívó ereje, az ottani többszörös bérekkel nem lehet versenyezni, de a környezet, a komfortérzet, a család, a tradíciók nagy erőt képviselnek az itthon maradás mellett. Szerencsére az elmúlt időszakban sokat javult a helyzet Románia erdélyi részén, egyre több olyan munkahely van, ahol már van akkora jövedelem, hogy ha mellé tesszük a család és a szülőföld adta többletet, akkor már nem feltétlenül éri meg elhagyni a szülőföldet.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox