64.B. Jó példa Szatmárnémeti

Pro Magister Társaság olyan szervezet, amely eredetileg főképpen a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Tanítóképző Főiskolájának segítésére jött létre,

Célja anyagilag és szakmailag támogatni az intézményt a benne dolgozó egyetemi tanárok munkáját és hallgatók tevékenységét. Fél évtizedes megléte alatt számos tevékenység anyagi hátterét biztosította támogatásokból, pályázatokból és az évi adók 2 %-ából.

Támogatja a tanárok és hallgatók hazai és külföldi konferenciákon, valamint a tanulmányi kirándulásokon való részvételét, az idegennyelv-tanfolyamokat, a hazai és külföldi főiskolák közötti tanár- és diákcsere programokat. A társaság folyamatosan segít könyvek és folyóiratok hozzáférésében a fiataloknak, illetve maga is ad ki folyóiratot és könyvet is. Élénk kapcsolatokat alakítottak ki Szatmár megye magyarországi részén lévő civil szervezetekkel, a közös programok immár hosszú évek óta hagyományosnak tekinthetők.

A jó gyakorlat a Babes-Bólyai Tudományegyetemen végzett oktatói munkát segíti, illetve egészíti ki azzal, hogy lehetőséget ad a fiataloknak látókörük szélesítésére, tudásuk mélyítésére, kapcsolataik erősítésére mindezt a tanulmányutak támogatásával, tanfolyamok szervezésével, közösségi események lebonyolításával, könyvek, folyóiratok kiadásával. A Társaság munkája azonban nem csupán az egyetemi hallgatókat célozza. Segítik, szorgalmazzák a fiatalok magyar iskolába járását, elősegítve ezzel önmeghatározásukat, magyar identitásuk erősödését. A társaság céljai között esélyegyenlőség és integráció elősegítése is előtérbe került, mivel a térség több identitású, jó értelembe véve multikulturális (magyar, román, sváb, roma) közösségek is találhatóak. Ennek jegyében magyarországi tanulmányúton ismerkedtek meg a nagyecsedi roma integrációs stratégiával és módszerekkel. Az integrációs törekvések mellett a társaság tagjai feladatuknak érzik, hogy elősegítsék a fiatalok pályaválasztását azzal, hogy még időben megismertetik őket a lehetséges munkahelyekkel, intézményekkel, hogy azokat látva, a foglalkozásokba betekintést nyerjenek és könnyebben döntsenek.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox