1. 12. 4-5. Nemzetközi ifjúsági napok 1.

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések, Ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés az egykori Partium területén című pályázat I. Nemzetközi Ifjúsági Napok elnevezésű programeleme során hazai és határon túli szakemberek találkozójára került sor 2019. december 04-05-én Vásárosnaményban a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központban és a Hunor Hotel földszinti konferenciatermében, a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület szervezésében.

A rendezvényt Siket Tibor, a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület elnöke nyitotta meg, majd Insticei Zoltán a Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület elnöke “Jó gyakorlatok bemutatása: pénzügyi kultúra fejlesztő táborok, játékok.” címmel ismertette az egyesülete által kitalált és kipróbált pénzügyi kultúra fejlesztő programot.

Ezután Siket Tibor, a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület elnöke “Pénzügyi tudatosság fejlesztés és életmód tanácsadás fiatalok részére a leszakadó régiókban” című előadásában a fiatal nemzedékek téves pénzügyi attitűdjeiről beszélt.

Végül „Pozitív pszichológia – Pénz és Boldogság, Boldogságmítoszok a fiatal generációkban” címmel Bódor Andrea szakpszichológus beszélt a legújabb kutatási eredményekről és az anyagi javak korlátozott hasznáról az életkezdésben.

Az előadások közben felkért középiskolások segítségével szituációs gyakorlatokkal demonstrálták mondanivalójukat az előadók.

  1. 12.12-13. Nemzetközi ifjúsági napok 2.

 

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések, Ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés az egykori Partium területén című pályázat II. Nemzetközi Ifjúsági Napok elnevezésű programeleme során hazai és határon túli szakemberek találkozójára került sor 2019. december 12-13-án Vásárosnaményban a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központban és a Hunor Hotel emeleti konferenciatermében, a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület szervezésében.

A rendezvényt Siket Tibor, a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület elnöke nyitotta meg, majd Kovács Tünde ifjúsági Coach Jó gyakorlatok bemutatása: Ifjúsági coaching menete és főbb szakaszai címmel demonstrációval egybekötött előadás tartott az ifjúsági Coaching hasznosságáról a megjelent szakembereknek.

A következő előadásban Bogya Miklós, a Krasznai Petőfi Sándor Társaság elnöke „Fiatalok segítése szolgáltatásokkal Szilágy megyében” címmel ismertette a szilágysági ifjúsági munkát.

Végül „Pénzügyi tudatosság és életvezetési tanácsadás szolgáltatások fejlesztése Közép-Szabolcsban és a Beregben a KMME részéről” címmel Siket Tibor adott tájékoztatást jó példákról a megjelenteknek.

  1. 01. 11-12. Nemzetközi ifjúsági napok 3

Az EFOP 5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés az egykori Partium területén című pályázat III. nemzetközi ifjúsági Napok elnevezésű programeleme során hazai és határon túli szakemberek találkozójára került sor 2020, január 11-12én, Tivadarban, a ,,Ház ez élő vízhez”, Református Ifjúsági Üdülő Központban a Kárpát medencei Magyarokért Egyesület szervezésében, A határon túli partnerszervezeteket Végh Balázs Béla, a Nagykárolyi Pro magister Társaság elnöke képviselte, A rendezvényt köszöntötte Baracsi Endre, a Szabolcs Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke és Siket Tibor, a rendező Kárpátmedencei Magyarokért Egyesület elnöke is.

AZ első előadás címe: Stressz: Ember 1:o avagy hogyan változtassunk ezen az álláson?

Kósáné Csalah Anita mentálhigiénés szakember, coach témaválasztásának indoka az Volt, hogy a stresszkezelés témája napjainkban aktuális, hisze8 a társadalmi környezet átalakulásával Változlak azok az életkörülmények, amelyek néhány évtizede még a stresszhatásokkal Való természetes megküzdést jelentették, Így a családi, nagycsaládi kapcsolatok száma, erőssége, természet közeli életmód, mozgásban gazdag életvitel, munkahelyek kiszámíthatósága. stb. Különösen érinti ez a fiatal nemzedékeket, hiszen míg nagyanyáink fiatalkorában a pályaválasztás leggyakrabban determinált, az életpálya pedig ki§zámith8tó volt, mára már. nincs így a gyors gazdasági-társadalmi változások miatt. Az előadás első részében 8 stresszbetegségek kialakulásának biológiai hátterét ismertette az előadó. Az előadás második felében az előadó azt mutatta be, hogyan küzd az ember már a tudat alatt az őt érő bántó hatásokkal. A blokk célja volt, hogy tudatosítsa ezeket a pszichológiai történéseket, legfőképpen azért, hogy legyünk elfogadóak, megengedőek másokkal és önmagunkkal szemben. A harmadik és egyben a legnagyobb témakör a stresszel való tudatos megküzdési módok ismertetése volt.

A foglalkozás során a tréning módszerei mellett a foglalkozás vezetője bemutatta, hogyan használhatóak a fiatalokkal való szakmai munkában a drámapedagógia és élménypedagógia eszközei, ezen kívül a csoporttagok megismerkedtek a szocioemocionális fejlesztés eszközeként használt fantáziajátékokkal is.

  1. 01.23-24. Nemzetközi ifjúsági napok 4

 

Az EFOP 5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés az egykori Partium területén című pályázat III. nemzetközi ifjúsági Napok elnevezésű programeleme során hazai és határon túli szakemberek találkozójára került sor 2020, január 23-24-én Csarodán.

A rendezvény első előadója lnántsy Pap Sándor, ifjúságfejlesztő tréner, coach, facilitátor tartott előadást „Gyere  és hozd ki a legjobbat magadból” címmel. Az ifjúságfejlesztői munkában nagy tapasztalatokkal bíró előadó arra hívta fel a résztvevő szakemberek figyelmét, hogy nem lehet az ifjúsággal való munkájuk során meghatározott célokat elkülönítve megvalósítani. A különböző életterületek szorosan összefüggenek, és azok integrált megvalósítása elősegíti a munka hatékonyságát, Néhány célt kiemelve: szorosan összefüggenek a fiatatok munkavállalásának segítse, harmonikus életük megteremtése, lelki egészségük megóvása és az ehhez kapcsolódó praktikus tennivalók, Mindezeknek egységes élként, egymással összefonódva kell megjelenik az ifjúsági munkában.

A második előadó Kósáné Csalah Anita, mertálhigiénés szakember, coach előadásánakcíme; Munka vagy gyerek volt, és szorosan kapcsolódott az előző témához A mentálhigiénés szakember a fiatalok munkakezdéssel és a gyermekvállalással kapcsolatos megváltozott szokásairól beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalokat fel kell készíteni arra a lelki válságra, amely a férj-feleség szerepből apa-anya szerepbe történő átálláskor állhat elő. Tapasztalatára és kutatásaira támaszkodva elmondta, hogy túlidealizáltan tekintenek a fiatal szülők erre az életszakaszra és ez gyakran a kapcsolatok megromlásához vezet.

A következő előadást Insticei Zoltán, közösségfejlesztő, facilitátor a Beregi ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület elnöke tartotta. Bemutatva az Egyesület által megvalósított „Hátrányos helyzetű fiatalok alapvető gazdasági ismereteinek fejlesztése a közösség erejével a Szatmár-Beregben című- már megvalósult projektjüket.

Második nap:

Az előző napi előadáshoz kapcsolódóan dolgoztak tovább a programon résztvevő szakemberek Kósáné Csala Anita mentálhigiénés szakember, coach vezetésével a rendezvény második napján. Először a fiatalok munkába állásához szükséges kompetenciák fejlesztése volt terítéken. Végül az asszertív kommunikáció legalapvetőbb formáival, alapvetéseivel ismerkedtek meg,

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox