1. Kutatási zárójelentés 7. Az ifjúság körében végzett kutatás

A fiatalok fejlesztése érdekében tett minden munka befektetés, amely a jövő társadalmát határozza meg úgy, hogy ez kihat hazánk gazdasági, demográfiai helyzetére egyaránt. Komplex folyamatról lévén szó, az ifjúsági munka hatékonyságát nem csak a szervezeti szinteken, de felhasználói oldalon is folyamatosan monitorozni, ellenőrizni szükséges. Tanulmányunkban ezért az ifjúság véleményének bemutatására teszünk kísérletet, szemléltetve, hogy mit gondolnak a fiatalok a helyben maradásról, a közeli és távoli jövőképükről. Ez az elemző munka egyfajta visszajelzésként szolgálhat az ifjúsági munkában érintettek számára eredményességükről, hatékonyságukról, a kívánt cél felé vezető út hosszúságáról, az elvégzendő további feladatokról.

Az ifjúság körében megvalósított kérdőíves vizsgálat felvételére online módon került sor, igazodva a fiatalok nagyfokú mobilitásához és életviteléhez. A kérdőívet 132 fiatal, illetve fiatal felnőtt töltötte ki, a kitöltők nemi megoszlásának tekintetében közel egyensúly mutatkozik, a válaszadók 59,1% férfi és 40,9% pedig nő volt. A kutatás kérdéseit megválaszolók közül életkoruk szerint a legtöbben a 18 év alattiak voltak (32%), őket a 18-20 éves korú fiatalok követték (22%), majd a 24-26 évesek (18%) és a 21-23 évesek (16 %) következtek és végül e tekintetben a 27-30 éves korúak zárták a sort (12%). A fenti számokból arra következtethetünk, hogy a feltételezhetően még iskolába járók 25. oldal és a munkaerőpiacról élők aránya 1:3 volt. Életállapotuk szerint a kitöltők 75%-a nőtlen vagy hajadon volt 18,2%-uk élt élettársi kapcsolatban, 5,3%-a házasságban, 1,5%-uk pedig már legalább egyszer elvált és jelenleg nem él párkapcsolatban. Az országok közötti bevonódás arányának szempontjából fontos adat, hogy a megkérdezettek körében 41,7% magyarországi, 44,7% romániai és 13,6% szlovákiai kitöltés volt, tehát a kitöltők ezen megnevezett ország állampolgárai, igazodva a projektbe bevont szervezetek országaihoz, valamint az egykori partium területi jellemzőihez.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox