1. PROJEKTRÉSZTVEVŐK

Konzorciumi partner: Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület

A Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület megalakulása óta többek között tudományos és ismeretterjesztő szabadegyetem szervezésével, filozófiai, demokráciafejlesztő és népszerűsítő előadássorozatok szervezésével foglakozott. Az előadásokat videóra rögzítette és terjesztette. Emellett az általános – és középiskolásokkal jelentős történelmi helyszíneket, várakat, városokat keresünk fel, ahol helyi történészek segítségével rekonstruáljuk az egyes magyar történelmi eseményeket. Különösen fontosnak tartjuk a partiumi Szilágy megyei magyar szervezetekkel, egyházakkal kialakult jó együttműködés folytatását, ezzel is segítve a szilágysági magyarságot identitástudata megőrzésében. Szervezetünk folytatni szeretné a Kárpát-medencei kulturális programját, melynek keretében a Kárpátokban élő szórvány magyarság részére juttatja el az értékes magyar kultúrát. Az Egyesület közelmúltban szervezett tevékenységei: Kárpát-medencei magyar kulturális örökség részét képező történelmi helyek, várak, csatahelyszínek természetjárással egybekötött felkeresése, a történelmi eseményről való megemlékezéssel egybekötve. Emellett egyesületünk kulturális csereprogram keretében székelyföldi magyar kulturális témájú színdarabok (Wass Albert est, Nyírő József: Hallhatatlan élet) több magyarországi nonprofit turnéját szervezte, segítette a Szatmár- beregi térségben valamint Budapesten. Népszerű volt életmód táborunk is, amelyet főiskolások és egyetemisták körében szerveztünk. A tábor az egészséges életmódot népszerűsítette a fiatal felnőtt korosztályban. A Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület jelenleg egy nagyobb projekt megvalósításán dolgozik. A “Szűresd a családot!” program keretében a szatmári térségben (a romániai oldalon is), aktív egészségügyi prevenciós tevékenységet végzünk (honlap címe: szuresdacsaladot.hu). Ennek keretében 20.000 darab tájékoztató füzetet készítettünk, melynek terjesztése folyamatos. Emellett a tanuló és fiatal felnőtt korosztálynak személyiségfejlesztő, valamint médiaismereti és médiahasználati programokat is szervezünk oktatással egybekötve.

Célkitűzések: a szatmári régió kulturális, szellemi alkotó energiájának összefogása, a térség gazdasági és társadalmi súlyának növelése az országhatár mindkét oldalán elő szatmári emberek kulturális, lelki egyesítése; közös pályázatok készítése; világi és egyházi találkozók szervezése, illetve nem utolsó sorban a térség földrajzi, irodalmi, gazdasági stb. turistaútjainak a kiépítése. „Egyesületünk tagjai lehetnek mindazok a személyek, akik vonzalmat éreznek a szatmári térség iránt, elfogadják egyesületünk alapszabályzatát és egyetértenek célkitűzéseinkkel” – áll a nyilatkozat befejező sorában. Egyesületünk 2011-ben alakult. Az egyesület megalapításának gondolatát az egységes Szatmár gondolata illetve a református hit sarkallta, amelyek összefogást jelentenek magyarok között a szatmári térségben. Egyesületünk nagyrendezvénye a Szatmár Határok Nélkül címet viselte a szellemiséghez hűen, együttműködésben tudtunk színvonalasan megvalósítani. A rendezvényre a térség reformátusai és magyarsága is eljött, a sajtóvisszhangja is egyértelműen pozitívra sikerült. Azért, hogy a hátrányos helyzetűek is el tudjanak jönni, egyesületünk támogatói személyszállítási szolgáltatást biztosítottak, így mindenki számára elérhetővé vált a közösségi, hitéleti és nemzeti értékeket teremtő és felszínre hozó rendezvény. Megalapítottuk a Fülöp Sándor emlékdíjat, elkészítettük emlékkönyvét, valamint számos közösségi és jótékonysági eseményt szerveztünk és képviseltük ezeken a nemzeti összetartozás eszméjét, erősítettük a magyar közösségek kialakulását, fejlődését.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox