1. A projekt tartalma, bemutatása

 

A projekt átfogó feladata az egykori Partium területén elő magyar ajkú társadalmi rétegek – különösen az ifjúság és az ifjúsági munkában szerepet vállaló szervezetek szakemberek összefogása egy ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés keretében.

A projekt nemzetközi példák hazai adaptálásával választ kíván találni a fiatalok helyben maradásának erősítésére ezen keresztül pedig hozzá kíván járulni a régió fejlődéséhez. Ezen ifjúsági célú beavatkozás a hazai és nemzetközi tapasztalatok megismertetésén, az ifjúsági szakemberek és szolgáltatók módszertani fejlesztésén és közös gondolkodásán, illetve a jó gyakorlatok gyűjtésén, a legjobb eljárások kiválasztásán és disszeminálásán keresztül kívánja támogatni, hogy a hazai kis-és középtelepülések lakónépességének fogyása megálljon, erősödjön a nagyvárosokkal és a külföldi vonzással, tartós kivándorlással szembeni védekezőképességük.

A tudományos munka megalapozását egy összetett attitűdkutatással kívánjuk elérni, amelynek köszönhetően megismerjük a külföldi társadalmi, ifjúsági mintákat és összevethetjük azokat a hazai jelenségekkel. A projekt szakmai fókuszát ez a problématérkép rajzolja meg: A helyi tulajdonképpen pontszerű beavatkozások, intézkedések, az önkéntes és szervezett keretek között megvalósuló ifjúsági munka során felhalmozódott jó gyakorlatok összegyűjtése az attitűdvizsgálat eredményeinek mentén kerülnek összegyűjtésre.

Cél, hogy hosszútávon támogatni tudjuk hazánkban a fiatalok helyi szerepvállalásának, kezdeményezéseinek megvalósulását, azt ezt célzó programokat és eseményeket – növelve a fiatalok helyi aktivitását. Hipotézisünk, hogy külföldi tapasztalatokat beemelésével ez a hazánkban egyre inkább fontos szerepet elnyerő, nagy kihívásokkal teli problémakör eredményesebben lesz orvosolható. A projekt keretében összegyűjtött jó gyakorlatok megismerése erre a témára felfűzött szakmai tanulmányutakon történik meg, valós élményeket adva a bevontak számára. A legjobb gyakorlatok leválogatását szakmai műhelyek és konferenciák keretében végezzük el. A kiválasztott eljárások gyakorlatban történő alkalmazása ifjúsági napokon keresztül történik meg, ahol a célcsoport találkozhat határon túli magyar fiatalokkal, illetve az alkalmazandó ifjúság-centrikus programszervezési és ifjúságsegítői, támogatói módszerek beépítésével újszerű élményeket szerezhetnek.

A projekt fenntarthatósága érdekében célunk egy jó gyakorlat bank működtetése, amely online formában elérhetővé válik a települési ifjúsági munka iránt elkötelezett szakértők számára a kutatási jelentésen, összehasonlító elemzésen, illetve az ajánlásokon túlmutatóan. Összefoglaló formában észcéljaink az alábbiak: 1. A jó gyakorlatok népszerűsítésén keresztül a térség helyben megtartó erejének a növelése. 2. A jó gyakorlatok elemzése és a környezetvizsgálat, elemzés útján és összehasonlításán keresztül a legjobb gyakorlatok kiválasztása és továbbfejlesztése. 3. Egyéni, közösségi identitásszerzési lehetőség kialakítása, a külföld elszívó erejének csökkentése. 4. Ifjúságfejlesztés a nemzeti, nemzetiségi kultúra eszközein keresztül, a sport és szabadidő szervezés, gasztronómia útján.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox