1. Kutatások eredményei GYÖKEREK

A kutatás során felmértük, hogy a fiatalok és szakemberek, hogyan látják a fiatalok helyzetét, mit gondolnak a fiatalok elvándorlásáról, helyben maradásáról. A fókuszcsoportok és a fiatalokkal felvett kérdőívek alapján a következő témaköröket határoztuk meg, amelyek támogatják a fiatalok helyben maradását vagy hazahívását:

Gyökerek

A kérdőívek feldolgozásánál egyértelműen kiderült, hogy a fiataloknál a családi kötelékhez, a helyi szűk baráti körhöz való tartozás rendelkezik a legnagyobb megtartó erővel. Fontos elem még, hogy a fiatalok fontosnak érezhessék magukat a településükön bevonásra kerüljenek a döntéshozatalba, a helyi közéletbe lehessen beleszólásuk, kezdeményezéseik támogatásra találjanak, legyenek fiataloknak szóló programok, helyek. Egyértelműen ehhez a ponthoz érkezett a legtöbb jó gyakorlat is a szakértők részéről, ami nemcsak annak volt köszönhető, hogy a partnerek fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek és szereplők – és mint ilyenek nyilvánvalóan a fentiek tartoznak a tevékenységükhöz, hanem annak is, hogy az ilyen típusú programok valósíthatók meg a legkevesebb anyagi erőforrásból. A szakértők úgy Magyarországon, mint Romániában és Szlovákiában is kiemelték a közösségi létforma megtartó erejének fontosságát, azonban a kitöltésből az látszik, hogy sem Hazánkban sem pedig külhonban nincs elegendő kapacitás és erőforrás ilyen közösségek üzemeltetésére.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox