1. 2018.12.08. Műhelytréning sorozat Harmadik műhely

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések, Ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés az egykori Partium területén című pályázat harmadik műhelymunkáját a vásárosnaményi – Hunor Hotel és Étteremben konferenciatermeiben rendezte meg a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület 2018. december 8-án.

A rendezvény célja a fiatalok helyben maradását célzó attitűdkutatás támogatása és a gyökerek, hagyományok hatásának vizsgálata volt, a módszerek: plenáris előadás, nemformális gyakorlat és nagycsoportos beszélgetés.

A műhelytréningsorozat ezen napján a résztvevők munkája főleg kiscsoportban zajlott, ahol egy beszélgetés-vezetővel kellett különböző tématerületeket feldolgozni. A bemutatkozással, bemelegítő beszélgetésekkel kezdődő csoportmunkák után átfogóan a résztvevők jelenlegi helyzetének feltárásával foglalkoztunk. Szóba kerültek az egyéni élethelyzetek, életállapotok és a szakmai munkában eddig elért eredmények is, mivel ezek a területek úgy kapcsolódnak, hogy egymás minőségére jelentős hatást gyakorolnak. Feltárásukkal segítséget kaphatunk annak megértésére, hogy mi motiválja az egyént a helyben maradásra és a vidéki szakértői létre, a fiatalokkal végzett munkára, és milyen értékeket tud közvetíteni a fiatalok számára, amely őket is a helyben maradásra ösztönzi.
A következő nagy egység a felnőtté válás kérdéskörét járta körül, tehát a felnőtté válással, mint fogalommal foglalkoztunk. Erre azért volt szükséges, mert sok fiatal a lakótelepülésről való eltávozását a felnőtté válásához köti. A vezetett beszélgetés keretében különböző életeseményekhez kötöttük a felnőtt létet, amelynek kapcsán számos vita keletkezett. Megállapítást nyert végül, hogy a felnőtt lét kevésbé köthető az időhöz (pl.: 18. életévét betöltött személy), a legfontosabb dolog a személyes érettség kialakulása.

A résztvevők ugyancsak kiemelték, hogy már 18 éves kor előtt sokan távoznak egy-egy településről, mivel tanulmányaik ezt megkövetelik. Itt esett szó kortárs csoport hatásáról is, amely sok esetben csak megerősíti a távolmaradás szándékát.
A fókuszcsoportos beszélgetésen a már elkészült kérdőív kérdései pontosításra kerültek a résztvevők segítségével. A beszélgetések hangrögzítésre kerültek, azzal, hogy az attitűdkutatást végző szakemberek be tudják emelni a kutatásba az elhangzottakat.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox