1. 2018.12.13. Jó gyakorlat megismerési tanácskozás 1 nap

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések című pályázat keretein belül hazai és határon túli szakemberek találkozójára került sor 2018. december 13-án a vásárosnaményi Hunor Hotel és Étterem konferencia termében.

A tanulmányút ezen szakaszában bemutatkozott a jándi székhelyű Bereg Többcélú Egyesület. Az egyesület tevékenységeit, múltját és jelenét Koncz Zsuzsanna, az egyesület elnöke mutatta be. Az általa képviselt egyesület 2011-ben alakult, azzal a céllal, hogy segítse a térségben élő hátrányos helyzetűek életét. Tevékenységük szerteágazó, minden olyan területtel foglalkoznak, amely az ifjúságot érinti. A megalakulás évében az egyesület kezdeményezésére megalakult a Jándi Szakgimnázium és Szakközépiskola, melynek 2018, szeptember 01-ig volt fenntartója.

A különböző szakképzettségek megszerzésének lehetősége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a térségre jellemző alacsony iskolázottsági ráta növekedjen, a munkanélküliség valamelyest csökkenjen. Az elmúlt években az ország többi részéhez hasonlóan itt is bővültek a fiatalok elhelyezkedési lehetőségei, de összehasonlításban még mindig országosan a legrosszabb mutatókkal rendelkezik a térség. Emellett a közös munka, a kölcsönös együttműködés egyfajta csapatépítő, erősítő hatást fejt ki, kapcsolataink erősödnek, és hosszabb távon is fennállnak. – mutatta diagramján az egyesület elnöke. Hozzátette, hogy sajnos Magyarország Beregi részén élő fiataloknak korlátozott lehetőségei vannak a szórakozáshoz, sporthoz, művészethez, tudományhoz való hozzájutáshoz, és bár különbözőek vagyunk, de ahhoz, hogy minőségi közös munkát és eredményt tudjunk elérni, nagy szükség van ezekre a fiatalokra, a bennük rejlő lendületre, az akarni vágyásukra. A Beregben a 2001-es árvíz utáni újjáépítés jelentős pozitív hatással volt az infrastruktúrára, ugyanakkor a fiatalok kihasználva a lehetőséget sokan elköltöztek a kistelepülésekről, csökkentve a falvak életerejét. Fontos számunkra a hagyományőrzés, a fiataljaink segítése, „felkarolása”. Egyesületünk nagy tapasztalattal rendelkezik rendezvényszervezésben, szervesen részt veszünk a különböző hagyományőrző rendezvényeken, azok megszervezésében a településen, és a település határin kívül is. – mondta Koncz Zsuzsanna elnök.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox