1. 2019. 01.10. kutatási alapfogalmak 1.

A szakértői egyéni interjúkészítés

Az interjúkészítéssel, mint kvalitatív kutatási módszerrel több fontos cél elérését is meg tudunk valósítani. Tekintettel arra, hogy az egyéni interjú egy személyközi műfaj, lehetőségünk van a kutató és a kérdezett közötti bizalom építésére, a résztvevő, kutatás és projekt iránti elkötelezettségének – ugyan csak közvetett – növelésére. Az interjúkészítés következő fontos elérendő célja a Survay kutatáshoz kapcsolódó kérdések kiegészítése, hiszen az egyéni interjúk megvalósítása alatt új szempontokkal, irányokkal, megközelítésekkel és problématerületekkel találkozhatunk, amelyek indukálhatják az előzetesen elkészített kérdéssor pontosítását. Ezzel még inkább a vizsgált területre tudjuk koncentrálni az alkalmazott kutatási módszereket, amely nem csak a kérdéssor tekintetében értékes, hanem hatással lehet a fókuszcsoportos kutatási elem témáira, illetve a fiatalokkal folytatott kutatási tevékenységre is. Az egyéni interjúk harmadik fontos hatása a Survay kutatást követően éreztetheti hatását – az eredmények, adatok elemzése során.

Egyéni interjúk fiatalokkal

A projektben közreműködő szervezetek tagjai közül, valamint a Konzorcium működési területe szempontjából releváns helyszínről kerülnek ki azok a fiatalok, akikkel az egyéni interjúk készülnek. Az interjúk a fő témakört (fiatalok helyben tartása) körbejárva inkább a szabad beszélgetés műfaját követik strukturálatlan interjúként, hisz a szakirodalmi és egyéb tanulmányok áttekintése után még csak feltételezéseink vannak arra vonatkozólag, hogy az adott célcsoportnak mi lehet fontos, milyen megközelítésekkel kell dolgoznunk, ők mit látnak problémának akár az elvándorlás, akár a helyi ifjúsági munka vonatkozásában. „Egy téma köré összpontosított nemstrukturált interjú, ügyes kezekben, nagyon értékes adatokat képes produkálni, de az ilyen interjúk, amellett, hogy elemzésük időigényes, a helyzet kontrolljának tekintetében nagyfokú szakértelmet igényelnek. Egy beszélgetés érdekes új szempontokat vethet fel egy témával kapcsolatban, de tudnunk kell, hogy az interjú több mint egy érdekes elbeszélgetés.” (Bell, 1993). A megalapozó jelleget kapott fiatalokkal folytatott interjúmunka tanulságai nagyban hozzájárulhatnak a szakértőkkel folytatott kutatás „élesítésében” a területek lehatárolásában és az összegző leírás kimunkálásában. Az interjúmunka közvetett hatása és egyben megfigyelhető jelensége, hogy az abba bevont fiatalok témához való hozzáállását, pozitívan befolyásolhatja már annak ténye is, hogy valaki vagy valakik érdeklődnek az ifjú korosztály jövője, elképzelése, távlati céljai iránt.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox