1. 2019. 02.01. EFOP magyar kutatás fókuszcsoportos interjúk

2019 januárjában elkezdődött mind a három kutatni kívánt országban a fiatalok és az ifjúsággal foglalkozó szakemberek egyéni interjúztatása. A felmérés halad, következő állomása pedig a fókuszcsoportos interjúk készítése a vizsgált csoportokkal, mely útjára is indult Magyarországon is. A kutatás ezen elemének egyik célcsoportját a műhelymunkák résztvevői képezik, melyeken az együttműködő szervezetek tagjai, az önkéntes közösségszervezők és a szakemberek vesznek részt. Az interjúkat moderátorok vezetik, akinek a személye kulcsfontosságú a hatékony és sikeres kutatás szempontjából. Annak érdekében, hogy a moderátorok egyformán felkészültek legyenek, számukra egy közös találkozót szerveztünk, melyen megbeszélésre kerültek a célok, egyeztettük a beszélgetések folyamatát, az alkalmazandó módszert, a feladatokat a moderátori szerepet az egyes csoportok tekintetében.

A megvalósuló kutatómunka különlegessége, hogy az ifjúsággal, mint kontrollcsoporttal is foglalkozik, önálló kutatási területként. Ez a módszer különösen beleillik a primer kutatási eljárásrendbe, mivel a szakértőktől érkező adatok és információk összevethetővé válnak a felhasználói oldallal. Így a szakemberek lekérdezésén túl az ifjúság is részt vett és vesz az egyéni és fókuszcsoportos megbeszéléseken (külön önálló alkalomként megszervezve).

A szakértők bevonásának módszertana a projekt sajátosságai miatt egyedi módon alakul, mivel a legalább 100-100 fős célcsoporton elvégzendő kutatási folyamat tekintetében a külföldi szakértők bevonásáról a határon túli partnerszervezeteknek kell főleg gondoskodniuk.

A primer kutatás: esetében konkrét kutatási céllal, első kézből származó információgyűjtése és elemzése történik. A kutatás típusa lehet kvalitatív és kvantitatív. Alapvetően ebbe a csoportba sorolható többek között a kísérlet, a kérdőíves felmérés, a megfigyelés és az interjú módszere. (Parahoo (2006), Lehota (2001), Lázár (2009), Pakai és Kívés (2013), Papp (2013)

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox