1. 2019. 02. 04. kutatási alapfogalmak 2.

Fókuszcsoportos interjú: egy olyan kiscsoportos találkozás, amelyet egy képzett csoportvezető, ún. moderátor irányít. A fókuszcsoportban részt vevők száma 8–12 fő, ami jó átláthatóságot, irányíthatóságot és kezelhetőséget biztosít a moderátor számára. Napjainkban az 5–7 fős létszám gyakorlata is terjedőben van, ami még bensőségesebb, bizalmasabb és mélyebb megnyilvánulásnak ad teret.

Fókuszcsoportos interjúk fiatalokkal

A fiatalokkal folytatott, korosztályi szempontból homogén fókuszcsoportos interjúk célja, hogy az egyéni interjúkban szerzett tapasztalatokat tovább bővíthessük, pontosítva ezzel a szakértői kutatási elemeket, illetve szélesíthessük az ifjúság elvárásaival összefüggő ismereteinket a velük foglalkozó szervezetekkel és szakemberekkel szemben. Az alkalmak lehetőséget teremtenek a célzott kérdések megválaszolásán túl az igen értékes személyes interakciókra, amelynek keretében fogalmi keretek is tisztázásra kerülnek. Tekintettel a bevont korcsoportra, a vizsgálat ideje igen rövidek (átlagosan 2 – 2,5 óra/csoport), ugyanakkor jelentős szervezettség mellett így is van lehetőség a kutatási elem céljainak elérésére. A félig irányított alkalmak kötetlenségét a játékos formában feltett kérdések biztosítják. A csoportos interjúforma sajátos dinamikával bír a fiatalok esetében, mivel a résztvevők egymást erősítve, egyre nyitottabb és bizalmibb beszélgetést folytathatnak a kérdezővel a vizsgált témákban.

Fókuszcsoportos interjúk a szakemberekkel

A szakértőkkel folytatott fókuszcsoportok feladata, hogy előkészítsék a kérdőíves kutatást, melynek célja, hogy felmérje azt, hogy a fiatalokat milyen eszközökkel, módszerekkel, milyen feltételek mellett lehet a saját településükön tartani, illetve oda visszahívni. A fókuszcsoportos kutatás során a célunk az, hogy könnyen rendszerezhető információk birtokába jussunk, előkészítve a kutatás következő fázisát, a kérdőíves (online és személyes) megkérdezést.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox