1. 2019. 03. 29. Második műhelykonferencia előadók előadások

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések, Ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés az egykori Partium területén című pályázat keretein belül április 30-án megtartjuk második műhelykonferenciánkat.

  • Első előadó és előadása:

Feke Gábor tanár, a Királyhelmeci Gimnázium diáktanácsának koordinátora, Csemadok

A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya a mečiari korszakban (1994-1996) kezdett el szakmai tevékenységgel foglalkozni, amikor a Csemadok nem jutott állami támogatáshoz, és az országos titkárság kénytelen volt az alkalmazottait elbocsátani. Ág Tibornak köszönhetően 1993-ban kezdett el működni a dunaszerdahelyi területi választmány szervezeti egységeként a Népzenei Munkaközösség, a népzenei mozgalom módszertani segítésére. Akkor került Dunaszerdahelyre az Ág Tibor által összeállított népzenei gyűjtések törzsanyaga, és akkor mondott le a Tavaszi Szél… népzenei verseny szervezéséről a Szlovákiai Magyar Folklórszövetség. Dusza Istvánnak köszönhetően (a mečiari kor után), 1999-ben kezdődött el az első bábkészítő tanfolyam. Öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a 2003-ban, a Csemadok Országos Közgyűlésén eszközölt alapszabály módosításba bekerült a művelődési intézet létrehozása. 2004. május 16-án a Csemadok Országos Tanácsa Ipolysági ülésén belső szervezeti egységeként hozta létre a Csemadok Művelődési Intézetét. Az előkészítést nagyban segítette, hogy 2001 júniusában Dunaszerdahely Önkormányzata pozitívan bírálta el a területi választmány kérelmét, így jutott épülethez a területi választmány. A kettős irányítás (területi titkárság/intézet) 2007. július 1-jével ért véget, amikor különvált a két intézmény. 2012-ben, egy adótörvény módosítás következtében a Csemadok Országos Elnöksége, mint alapító bejegyeztette a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetet, mint a Csemadok Művelődési Intézetének jogutódját.

  • Második előadó, és előadása:

Papp-Lajos Levente a Szilágy Megyei Egyeztető Tanács (SZIT) elnöke

A Magyar Ifjúsági Értekezlet Kárpát- medence legnagyobb ifjúsági szervezete, Romániában 382 tagszervezettel, amely tagszervezetei által arra hivatott, hogy az erdélyi magyar fiatalok szakmai, kulturális, sport és ifjúsági programok szervezését lebonyolítsa. Fontos számunkra, hogy az erdélyi kisebbségben élő fiatalok számára megmutassuk lehetőségeiket, arra biztassuk őket, hogy maradjanak itthon és alapítsanak családot itt. Ugyanakkor szeretnénk tudatosítani bennük a társadalmi felelősségvállalás egyéni fontosságát, valamint a szakmai felkészültség relevanciáját, ezek mentén, az ő igényeikre válaszolva szervezzük meg országos, regionális és területi rendezvényeinket. A MIÉRT egyik tagszervezete a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács:

A Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (SzIT) 2005 óta hivatalosan is a szilágysági ifjúsági élet intézményesített formában való megszervezésével foglalkozik, mint a Szilágy megyei ifjúsági szervezeteket tömörítő ernyőszervezet. A SzIT feladatai közé tartozik az ifjúsági tevékenységek serkentése, helyi és megyei művészeti és kulturális emlékművek karbantartása, tevékenységek szervezése a környezet megóvása érdekében, különböző közösségi programok támogatása és kivitelezése, versenyek, koncertek és fesztiválok szervezése, rendezvények szervezése és támogatása az információhoz való jutás jogának az érvényesülése érdekében és egyéb ifjúsági tevékenységek szervezése.

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox