1. 2019. 05.03. Műhelytréningsorozat kilencedik műhelymunka

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések, Ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés az egykori Partium területén című pályázat kilencedik műhelymunkáját a vásárosnaményi – Hunor Hotel és Étteremben konferenciatermeiben rendezte meg a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület 2019. május 3-án.

Cél: Fiatalok helyben maradását célzó attitűdkutatás támogatása és a gyökerek, hagyományok hatásának vizsgálata volt. Módszerek: fókuszcsoportos interjú, élménypedagógia, csoportos feldolgozás.

A nap jelentős részét a kiscsoportban végzett munka tette ki, ahol vezetett beszélgetések zajlottak. Szervezés-technikailag külön csoportokba kerültek az előző beszélgetésen részt vettek és az új csatlakozók annak érdekében, hogy mindenki el tudjon mélyedni a kiscsoportos munkában. A beszélgetés felépítése során a bemutatkozással, bemelegítő beszélgetésekkel kezdtünk, majd átfogóan a résztvevők jelenlegi helyzetének feltárásával foglalkoztunk. Ennek keretében az egyéni életutat és a szakmai tevékenységek is górcső alá kerültek, mivel a két dimenzió szorosan kapcsolódik egymáshoz és feltárásukkal segítséget kaphatunk annak megértésére, hogy mi motiválja az egyént a helyben maradásra és a vidéki szakértői létre.

Ezután a résztvevők saját véleményének megfogalmazására helyeztük a hangsúlyt, a felnőtté válás, mint fogalom terén. A vezetett beszélgetés keretében különböző életeseményekhez kötöttük a felnőtt létet, amelynek kapcsán számos vita keletkezett. Megállapítást nyert végül, hogy a felnőtt lét kevésbé köthető az időhöz (pl.: 18. életévét betöltött személy), a legfontosabb dolog a személyes érettség kialakulása. A beszélgetés zárásaként azon körülmények összegyűjtésére is sor került, amelyek befolyásolják a fiatalok helyben maradását.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox