1. 2019. 06.02. kutatási alapfogalmak 3.

A szakértőkkel folytatott fókuszcsoportok feladata volt, hogy előkészítsék a kérdőíves kutatást, melynek célja, hogy felmérje azt, hogy a fiatalokat milyen eszközökkel, módszerekkel, milyen feltételek mellett lehet a saját településükön tartani, illetve oda visszahívni. A fókuszcsoportos kutatás során a célunk az volt, hogy könnyen rendszerezhető információk birtokába jussunk, előkészítve a kutatás következő fázisát, a kérdőíves (online és személyes) megkérdezést.

Survey adatfelvétel:

Az Survey kutatásokról a különböző szakirodalmakban egy összetett módszerként olvashatunk: „az ilyen kutatások célja olyan információk gyűjtése, amelyek alapján a jelenségek leírhatók, összehasonlíthatók, közöttük összefüggések tárhatók fel.” (Balázs Éva 2011) Ezen kutatási elem képezte a folyamat gerincét, ezért tartalmára és lebonyolítására, külön figyelem hárult a megvalósítás ideje alatt. A Survey típusú vizsgálat egyik fontos szempontja a mintavétel, amely jelen projekt keretében területileg korlátozásokba ütközik, mivel a bevonandó szakemberek körét jelentős számban azok képezik, akik valamilyen formában érintettek a bevont partnerszervezetekkel, legalább a kapcsolati háló szintjén. A kérdőív szerkesztésénél a fenti szempontok figyelembevétele mellett törekedtünk a kérdések sokféleségére, így az nyílt, zárt és Likert -kérdések, illetve feleletválasztós kérdések egyaránt szerepelnek a Survey lekérdezésben. Korábban MÁR ismertettük, a kérdőíves lekérdezés műfajából kettő különböző anyag került eltérő célcsoportra kialakításra. Míg a fiatalokkal végzett Survey kutatás a megalapozó dokumentumok körét erősíti, addig a szakemberekkel kitöltetett kutatás a szakmai területet vizsgálja.

Nyílt kérdések azok, melyeknél a válaszok nincsenek korlátozva, a kitöltő szabadon, a saját szavaival válaszolhat.

Zárt kérdések esetén a megkérdezettnek a kutató által megadott válaszlehetőségek közül kell választania.

A Likert-skála két szélsőséges érték közötti mérési skála, amely az attitűd mérésére szolgál.

Feleletválasztásos kérdés az, amikor több válaszlehetőség tartozik a kérdéshez, amelyből egy vagy több választ is megjelölhet a kitöltő. Ezt a kérdéstípust jegyzékkérdésnek is nevezik.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox