1. 2019. 11.25. Tanulmányút Kraszna

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések, Ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés az egykori Partium területén című pályázat Tanulmányút II. elnevezésű programeleme során hazai és határon túli szakemberek találkozójára került sor 2019. november 25-én, a romániai Krasznán, a helyi önkormányzat épületében, a pályázati irodában, a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület szervezésében.

A vendéglátó partnerszervezet részéről Bogya Miklós, a Krasznai Petői Sándor Társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket. A találkozóra eljött a SZIT (Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács) részéről Bogya Anna, alelnök is.  Bogya Miklós javaslata szerint először az irodában ad részletes tájékoztatást a krasznai jó gyakorlatokról és folyamatokról, majd a helyszínen megtekintenénk néhány példát, amelyek segítségével javítják a helyi fiatalság esélyeit. Elmondása szerint a helyi önkormányzat, az egyházak és a civil szervezetek folyamatos közös munkájának eredményképpen a település fejlődik, nem csak elvándorlás, hanem már visszatelepülés, letelepedés is jellemző. Az aktív közösségi élet a mindennapok része, ez rendkívül pozitív hatással van a fiatalság jövőbeli elképzeléseire.

A bukaresti kormányzat néhány évvel ezelőtt az önkormányzatok részére bérlakás építési pályázatot hirdetett, melyen Kraszna is pályázott. Az elnyert pályázat segítségével 24 különböző nagyságú, alacsony bérleti díjú és költségű lakás bérletére helyben lakó és dolgozó, családos fiatalok pályázhattak. Ez a projekt nagy siker lett, jelenleg is többen várnak esetleges üresedésre.

Ugyanígy pályáztak más forrásból orvosi lakásra, mely elkészülte után két orvos család kap lakhatást Krasznán.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox