1. Jó példa Kraszna

Krasznai Petőfi Sándor Társaság és Kraszna Település Önkormányzata

A program a krasznai fiatalok helyben maradásáért a településen, Krasznán és a vele közös önkormányzatban lévő településeken valósul meg a helyi önkormányzat a civil szervezetek és az egyházak szoros együttműködése eredményeképpen.

A célcsoport a krasznai és Kraszna környéki fiatalok, de tágabb értelembe véve az egész lakosság.

Cél a fiatalok elvándorlásának megakadályozása, a visszatelepülés ösztönzése. Ennek a célnak az eléréséhez részcélokat kellett –és kell még- megvalósítani, mint: pályázati segítségnyújtás, oktatás, egészségügyi ellátás színvonalának emelése, lakhatás segítése.

Mivel a jó gyakorlat több kisebb elemből áll, amelyet a Krasznai Önkormányzat valósít meg, vagy segíti és koordinál, ezért nem beszélhetünk egységes módszertanról. A célkitűzés megvalósításának a fentiek közös munkájának eredményeképpen ezek a főbb tevékenységek az elemei:

A korábbi évtizedben az EU-s csatlakozás közeledtével az önkormányzat felállított egy pályázati irodát. A önkormányzati pályázatok mellett egyre inkább igény mutatkozott a fiatal lakosság részére is a (főleg mezőgazdasági típusú)  pályázati tanácsadásra, ezért mára ez ingyenes szolgáltatássá alakult át a pályázati lehetőségek optimális kihasználása érdekében. Ez a szolgáltatás azért válhatott népszerűvé, mert a pályázatíráshoz olyan ismeretek szükségesek, amelyek nincsenek azoknak a fiataloknak, akik viszont saját szakterületükön kiemelkedően teljesítenek. Ezzel viszont jelentős kiegészítő forráshoz juthatnak.

A jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon nehéz a fiatalok lakáshoz jutása.  Ennek a megsegítésére is tett lépéseket a krasznai önkormányzat. A bukaresti kormányzat néhány évvel ezelőtt az önkormányzatok részére bérlakás építési pályázatot hirdetett, melyen Kraszna is pályázott. Az elnyert pályázat segítségével 24 különböző nagyságú, alacsony bérleti díjú és költségű lakás bérletére helyben lakó és dolgozó, családos fiatalok pályázhattak. Ez a projekt nagy siker lett, jelenleg is többen várnak esetleges üresedésre.

Ugyanígy pályáztak más forrásból orvosi lakásra, mely elkészülte után két orvos család kap lakhatást Krasznán, hiszen az orvosi ellátáshoz való hozzáférés is döntő érv lehet a letelepedés mellett.

Ahhoz, hogy a fiatal házasok Krasznán képzeljék el a jövőjüket elengedhetetlen az oktatás megfelelő színvonala. Ezért fejlesztették az óvodát és nemrég indította az önkormányzat after school-t, ami a napközinek felel meg. Ez sokat nyom a latban a hazatelepülni szándékozóknál, hiszen egy fiatal házaspár döntését arról, hogy hol tud gyermeket nevelni nemcsak a nagyszülők közelsége, hanem az oktatás színvonala és annak minősége is meghatározza.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox