1. Jó példa Kisgéres

Csemadok Kisgéresi Szervezete (Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség) Kisgéres Önkormányzata.

A programokat a Csemadok Kisgéresi Szervezete és a Kisgéresi Önkormányzat támogatta, koordinálta vagy valósította meg. A programok releváns választ adnak a Csemadok országos szervezeteinek a célkitűzéseire, valamint a határmenti elzárt településen élő magyarok problémáira egyaránt. A programok a civil szervezetek, önkormányzatok, egyházak és oktatási intézmények közreműködésével valósulnak meg.  Ezen kívül egy-egy rendezvény lebonyolításakor számítani lehet a helyi vállalkozók segítségére is. Elmondásuk szerint ez az összefogás a siker kulcsa.

Az egyik ilyen kiemelt tevékenység, a Királyhelmeci Gimnázium programja, a kortárs szervező képzés. Eszerint már első évfolyamban figyelik az aktívabb közösségi életbe becsatlakozó diákokat, akiket azután külön bevonnak a diákkörbe és megtanítják nekik a rendezvényszervezést, közösségszervezést. A harmadik és negyedik évfolyamosok már maguk szervezik az iskolai közösségi programokat és ünnepségeket, a tanárok csak ellenőrzik a munkát. Így folyamatosan újabb generációk kerülnek ki a gimnáziumból, akik egy része nem költözik el, hanem felnőttként is folytatja az aktív közösségi életet a környező településeken.

Másik kiemelt területe a programnak a művészeti tevékenység támogatása: külön öröm, hogy az amatőr művészeti tevékenység egyre vonzóbbá tudják tenni a fiatalok körében is.  Az asszonykórus kifejezetten fiatal családosokból áll, a citerazenekar fiatal férfiakból, a különböző versenyekről rendszeresen első díjakat hoznak el, folyamatosan hívják őket Magyarországra is. Jellemző, hogy az általános iskolában nem keresni kell a gyerekeket a néptánc csoportokba, hanem nagy számban jelentkeznek maguktól. A református egyház által működtetett bábcsoport országos hírű.

Nemrégen igény jelentkezett, hogy a környéken még nem volt Ki-Mit-Tud jellegű vetélkedő, így most azt is megszervezik.

A Bodrogközi Magyar Bál, szintén fontos esemény az egész környék magyarságának életében. Emellett számtalan más kulturális és sportrendezvényt is szerveznek az év folyamán. Az elmúlt évek alatt a megtartott rendezvények, ünnepek, civil kezdeményezések száma meredeken megnőtt. A helyi boros gazdák által néhány éve eredetileg a helyieknek indított Nyitott Pincék rendezvény kinőtte magát megyei eseménnyé. Erre a rendezvényre mintegy 3-4000 érdeklődő látogat el Kisgéresre. Jönnek Kassa környékéről, Eperjesről, Csehországból, Magyarországról, de volt már vendégük Kazahsztánból is. A rendezvényt a megyei önkormányzat is támogatja. A kulturális töltet mellett egyik fő céljuk, hogy népszerűsítik a boraikat.

Fontos megemlítenünk a Polyhos névre hallgató szőlészek és borászok társulását. Ez a 28 tagú társulás vezetésével rendkívül aktív. Minden évben tartanak vadas-halas napot, mangalica napot, szárnyas napot, bált, őszbúcsúztatót.

Az önkormányzat és az egyház egyfajta szolgáltatásként minden kezdeményezést igyekszik támogatni, hogy a fiatalok minél több kulturális és sport szolgáltatást igénybe tudjanak venni a lakóhelyükön, vagy ahhoz közel.

Fontos eleme a projektnek, hogy segítik a szlovák nyelvű ügyintézés lebonyolítását is.

Célkitűzéseik között szerepel, hogy ne csak a magyarországi pályázatokon, hanem a szlovákiaiakon is tudjanak elindulni, ebben kell fejleszteniük magukat.

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox