1. burst

    2019. 12.19. Tanulmányút Szatmárnémeti

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00150 Transznacionális együttműködések, Ifjúsági attitűdkutatás és jó gyakorlat gyűjtés az egykori Partium területén című pályázat Tanulmányút IV. elnevezésű programeleme során hazai és határon túli szakemberek találkozójára került sor 2019.december 19-én a romániai Szatmárnémetiben, a Kárpát-medencei Magyarokért Egyesület szervezésében.

A Pro Magister Társaság részéről Végh Balázs Béla elnök, nyugalmazott egyetemi docens köszöntötte a vendégeket. A beszélgetés első részében bemutatta a szervezetet.

A Pro Magister Társaság olyan szervezet, amely eredetileg főképpen a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Tanítóképző Főiskolájának segítésére jött létre, támogatja a tanárok és hallgatók hazai és külföldi konferenciákon, valamint a tanulmányi kirándulásokon való részvételét, az idegennyelv-tanfolyamokat, a hazai és külföldi főiskolák közötti tanár- és diákcsere programokat. Az elmúlt években számos olyan programot indított, pályázatot bonyolított, amelynek segítségével a fiatalok helyben tudtak továbbtanulni, valamint az iskola végeztével szülőföldjükön tudtak elhelyezkedni. Folyamatos tevékenységek közé tartozik a közösségfejlesztés, az ebbe bevont fiatalok közül kerülnek ki az új generáció civil szervezői.

Élénk kapcsolatokat alakítottak ki Szatmár megye magyarországi részén lévő civil szervezetekkel, a közös programok immár hosszú évek óta hagyományosnak tekinthetők. A tanulmányúton bebizonyosodott, hogy sokszor a megfelelő információk megszerzése és a pályaorientációs segítség a fiatalok részére jelentős tényező lehet a szülőföldön maradásban.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox