1. Jó példa Mustárház

Mustárház Ifjúsági Információs Iroda

A Kulturális Életért Egyesület 2006 óta működtetője a Mustárház Ifjúsági és Tanácsadó Irodának. Ezt a feladatot Nyíregyháza megyei Jogú Város önkormányzatával kötött feladat-ellátási szerződés keretében látja el. A működtetést pályázatokból látja el. A Mustár FM Rádió médiaszolgáltató tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média mecenatúra támogatja. A Mustárház működtetésének célja, hogy a fiatalok elvándorlását csökkentse azáltal, hogy segítséget, információt nyújt számukra a lehetőségekről, minőségi közösségi és kulturális programokat biztosít, teret ad a számukra, képzésekkel, sporttal, ingyenes internet-lehetőséggel segíti őket.

A Mustárház szakemberei a kezdetektől igyekeztek a fiatalok számára értelmes és hasznos időtöltési lehetőségeket, programokat, képzéseket biztosítani. Lehetőség nyílt a Mustárházban újságolvasásra, sportolásra, asztaliteniszezésre, valamint ingyenes internethasználatra. Ez a tevékenység az elmúlt években átalakult, a laptopok és okostelefonok elterjedésével más programokkal lehet csak lekötni a diákok figyelmét.

Programjai között találunk irodalmi esteket, kézműves foglalkozásokat, táncházat, sportnapot, sportversenyeket, koncertet, kiállítást, képzéseket és nemzetközi ifjúsági képzéseket is.

Az egyesület a fiatalok életmódjának változásához igazodva változtatott a kapcsolatfelvétel mikéntjét is. Míg korábban nagy számban maguktól is jöttek a fiatalok a közösségi térbe, most már az egyesület „utánuk megy”, aktívan keresi meg őket az iskolában és a közösségi médiában. A diák-médiára egyébként is nagy hangsúlyt fektetnek, az összes középiskolában megjelenő diákújság mellett földi sugárzású rádiót működtetnek több mint 10 éve. Az egyesület aktív nemzetközi kapcsolatokat ápol, ennek keretében több országra kiterjedő folyamatos diákcsere programokkal vonnak be nyíregyházi fiatalokat a közösségi életbe.

Emellett a Mustárház ad otthont a városi diákpolgármesteri irodának, ahol a fiatalok ismerkednek a közélettel. A diákpolgármesteri irodaszervezésében valósul meg a városi verébavató-rendezvény és különböző sportnapok,

Az elmúlt időszakban Szlovákia, Románia, Ukrajna, Olaszország, Vietnam irányában építettek ki aktív kapcsolatokat. A határon túli magyar partnereiknek pályázatírási tanácsadással, képzéssel segítenek, hogy minél több forráshoz tudjanak hozzájutni. Rendszeresen tartanak nyelvi klubokat a Mustárházban és a rádióban is.

Az egyesület rendszeres nemzetközi és hazai programjai, a diákmédia működtetése, és az önkéntes programok komplex hatásaként újabb és újabb korosztályokat tudnak bevonni az ifjúságfejlesztésbe és jelentős közösségfejlesztő hatásuk is van.

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox