1. Jó példa Köz-Pont Ifjúsági Egyesület

A Köz-Pont Ifjúsági Egyesület ifjúságfejlesztési feladatokat lát el három megye területén. Segíti és támogatja a diákönkormányzatokat, generálja, szervezi a fiatalok önkéntes tevékenységét, közösségi tereket tart fenn, ahol közösségi programokat szerveznek, segítő szolgáltatásokat nyújtanak, erősítve ezzel a fiatalok kötődését a régióhoz, segítve a helyben maradást, ösztönözve a visszatelepülést. Többféle fórumon jelennek meg képviselve a fiatalok érdekeit.

A bemutatandó projekt első nagy tevékenységi köre a Diákönkormányzatisággal összefüggő programok és rendezvények szervezése. 3 megyei és egy városi diákönkormányzat szakmai, jogi és pénzügyi hátterét biztosítják. A diákkormányzatok mandátuma márciustól márciusig szól. A DÖK élén hat fős vezetőség áll és alattuk stábtagok segítik a munkát. A DÖK tagok az adott megye/város középiskoláiba, általános iskoláiba járnak alapvetően programszervezéssel, fórumok rendezéseivel foglalkoznak. A DÖK vezetők 4 képzésen vesznek részt: indítóképzés, diákakadémia (egyhetes intenzív képzés), outdoor képzés, záró tréning. Az egyesület munkájának másik fontos meghatározó területe az önkéntes és iskolai közösségi szolgálat, önkéntes tevékenységek. Három megyeszékhelyen működnek ilyen céllal is: Nyíregyházan, Debrecenben és Szolnokon. Nyíregyházán beteg gyermekekkel foglalkoznak, állatmenhelyen kutyát sétáltatnak és bábszínházban kézműveskednek. Minden önkéntes tevékenység előtt van felkészítés az önkéntesek számára, hogy tudja a fiatal, mire számítson és a munka végén egy feldolgozó óra, ahol megbeszélik az élményeket. Emellett minden önkéntes tevékenységi helyre megy egy koordinátora fiatalokkal, így védett környezetben vannak. Határontúli és külföldi önkéntesekkel is foglalkozik az Egyesület. Fogadó és küldő szervezet is, jelenleg 10 fiatal van itt különböző országokból: Franciaország, Észtország, Finnország, Románia, Spanyolország, Németország. Minden önkéntes egy évet tölt itt nálunk és különböző feladatai vannak: nyelvtanítás iskolákban, helyi önkéntes tevékenységek leszervezése stb. A projekt az Európai Szolidaritási Testület munkájának keretében zajlik, amire előre kell pályázni. Ez a projekt biztosítja az önkéntes számára a szállást, étkezést, nyelvtanulást, zsebpénzt, helyi közlekedést. Az Egyesület ifjúsági irodákat és közösségi tereket tart fenn a megyékben. Összesen 3+1 irodát: Debrecenben, Szolnokon és Nyíregyházán és kialakítás alatt Karcagon. Nyíregyházán a közösségi térben van lehetőség kiállítások szervezésére, ahol az ifjúság megmutathatja a tehetségét, de lehet termet bérelni és az iroda is szervez közösségi programokat a helyi fiataloknak.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
WordPress Image Lightbox